Rabu, Disember 07, 2016

Jika sebelum ini, mati hidup semula Si Maria Chin tu cuba menafikan kecenderungan dia menyokong parti DAPigs. Tapi akhirnya, dia telah membogelkan dirinya sendiri dengan menghadiri Konvensyen DAPigs yang telah diadakan sebelum ini.

Perkara itu didedahkan oleh seorang penganalisis Politik yang mendakwa tindakan Pengerusi Bershit itu hanya membuktikan spekulasi mengenai kecenderungan dia menyokong parti dikalangan puak - puak Pakatan tu secara terbuka.

Katanya, kehadiran Pengerusi Bershit itu ke Konvensyen anjuran DAPigs semalam menyerlahkan lagi sokongan NGO yang mendakwa diri mereka 'Bebas Parti Politik' itu kepada perjuangan parti politik parti pimpinan Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng.

Walaubagaimana pun, penganalisis Politik, Prof Madya Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani berpendapat bahawa tindakan yang dilakukan oleh Pengerusi Bershit itu sebagai satu tindakan yang yang tidak menghairankan bagi semua pihak.
"Tidak hairan, walaupun pada BERSIH 5 juga dihadiri oleh penyokong pembangkang. Jika Maria Chin hadir ke Konvensyen DAP sebagai mendokong perjuangan parti dan pembangkang. 
"Sebab kita tahu DAP menyokong kuat agenda BERSIH. Maka kita tahu Maria Chin menyokong perjuangan parti pembangkang," katanya kepada Antarapos, hari ini.
Kehadiran Maria yang mengetuai Bershit itu ternyata mengundang pelbagai persoalan ekoran sebelum ini badan bukan kerajaan (NGO) itu seringkali menafikan bahawa mereka terlibat dalam mana - mana agenda politik pembangkang.

Agenda Bershit itu juga sebelum ini dilihat tersasar daripada landasan asal apabila baru-baru ini mereka menganjurkan himpunan Bershit 5 bagi membuat tuntutan agar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak meletak jawatan.

Walhal sebelum ini NGO itu sering kali muncul dan membuat tuntutan agar pihak Kerajaan mereformasi sistem pilihan raya yang lebih bersih dan adil sebagai agenda utama. Bukannya membuat tuntutan untuk menggugurkan Perdana menteri.

Selain Maria, turut hadir ke konvensyen itu adalah Penasihat PPBM, Tun Mahathir yang sebelum ini tidak dijemput ke konvensyen DAPigs memandangkan partinya bukan sebahagian daripada parti komponen dalam Pakatan Haprak tu.

Azizuddin, ketika mengulas lanjut kehadiran Maria juga berkata, tindakan itu boleh merujuk kepada sokongan pemimpin NGO itu terhadap parti-parti pembangkang yang lain.
"BERSIH tidak mendapat sokongan yang banyak dari akar umbi. Cuma pendokong kepada agenda BERSIH terdiri daripada parti-parti politik pembangkang, sepertimana kita lihat dalam himpunannya dari satu hingga lima," katanya lagi.
Pokok pangkalnya, tindakan Pengerusi Bershit itu membuktikan bahawa dakwaan yang dibuat oleh PAS yang menjadi pihak pertama melancarkan Himpunan Bershit sebelum ini sudah jauh tersasar dari agenda asalnya. Sekarang Bershit sudah jadi Barua yang menjaga kepentingan Politik Peribadi DApigs semata - mata!!!
Categories: ,

1 ulasan:

Baca cerita lanjut di http://semuthitam80.blogspot.com

Ruangan Komen ini terpaksa dimoderatekan kerana terdapat komen yang tidak berkaitan seperti 'Perkhidmatan Ghaib' yang ditawarkan oleh mereka yang cuba mengambil kesempatan.

Pembaca boleh meninggalkan komen asalkan ianya tidak melanggar Akta SKMM. Namun perlu diingatkan, sebarang komen yang ditinggalkan adalah tanggungjawab pembaca sendiri dan ianya tidak ada kaitan dengan admin blog ini.

Sekian, Terima Kasih.

SUPPORTED BY:

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lain - Lain Artikel

Disclaimer

Assalamualaikum. Kepada semua pengunjung yang dihormati.

Blog ini khusus menceritakan mengenai isu - isu semasa. Perjuangan utama adalah bagi menegakkan yang Hak dan menentang yang Batil.

Artikel dalam blog ini sekadar ingin meningkatkan paradigma dan memprokasikan minda pengunjung.

Maka adalah disarankan kepada pembaca yang dihormati agar menggunakan otak dan akal yang dianugerahkan Allah S.W.T sebaik yang mungkin.

Bahan - bahan didalam blog ini boleh diulang terbit oleh mana - mana pihak. Namun pemilik blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap penyalah-gunaan asal oleh orang lain untuk tujuan propaganda mereka.

Sekian, terima kasih.

Ping