Isnin, Mac 26, 2018

Maka hari ini, bermula la siri pertama wayang drama Banglo Mewah Terlajak Murah yang dimiliki oleh Lim Guan Eng, Ketua Menteri Pulau Pinang merangkap Setiausaha Agung DAPigs tu.


Lim dan ahli perniagaan Phang Li Koon menghadapi pertuduhan berhubung pembelian banglo oleh ketua menteri itu yang dikatakan di bawah harga pasaran dan penukaran status sebidang tanah daripada pertanian kepada perumahan.


Perbicaraan dijangka mengambil masa 23 hari sehingga akhir Mei. Manakala pihak pendakwaan dijangka akan memanggil seramai 40 saksi semasa perbicaraan dijalankan kelak.


Terdahulu dilaporkan Lim, yang merupakan anggota Parlimen Bagan dan ADUN Ayer Putih, tidak menolak kemungkinan perbicaraan itu akan memberi kesan terhadap keputusannya bertanding dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) akan datang.


Lim, 56, dituduh menggunakan kedudukannya sebagai penjawat awam, iaitu ketua menteri Pulau Pinang, untuk mendapatkan keuntungan bagi diri dan isterinya, Betty Chew Gek Cheng, dengan meluluskan permohonan penukaran status tanah pertanian kepada kawasan perumahan awam di daerah barat daya Pulau Pinang kepada sebuah syarikat, Magnificient Emblem Sdn Bhd.


Dia didakwa melakukan kesalahan itu ketika mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Perancang Negeri Pulau Pinang di Bilik Gerakan, Aras 28, Bangunan Komtar di George Town pada 18 Julai 2014.
Categories: ,

0 comments:

Catat Ulasan

Baca cerita lanjut di http://semuthitam80.blogspot.com

Ruangan Komen ini terpaksa dimoderatekan kerana terdapat komen yang tidak berkaitan seperti 'Perkhidmatan Ghaib' yang ditawarkan oleh mereka yang cuba mengambil kesempatan.

Pembaca boleh meninggalkan komen asalkan ianya tidak melanggar Akta SKMM. Namun perlu diingatkan, sebarang komen yang ditinggalkan adalah tanggungjawab pembaca sendiri dan ianya tidak ada kaitan dengan admin blog ini.

Sekian, Terima Kasih.

SUPPORTED BY:

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lain - Lain Artikel

Disclaimer

Assalamualaikum. Kepada semua pengunjung yang dihormati.

Blog ini khusus menceritakan mengenai isu - isu semasa. Perjuangan utama adalah bagi menegakkan yang Hak dan menentang yang Batil.

Artikel dalam blog ini sekadar ingin meningkatkan paradigma dan memprokasikan minda pengunjung.

Maka adalah disarankan kepada pembaca yang dihormati agar menggunakan otak dan akal yang dianugerahkan Allah S.W.T sebaik yang mungkin.

Bahan - bahan didalam blog ini boleh diulang terbit oleh mana - mana pihak. Namun pemilik blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap penyalah-gunaan asal oleh orang lain untuk tujuan propaganda mereka.

Sekian, terima kasih.

Ping