Rabu, Februari 03, 2016

Hehehe! Patut la dia sibuk sangat nak keluar dari menjadi ahli PKR dan terjun masuk jadi Barua DAPigs. Ingatkan dia sibuk nak memperjuangkan kepentingan rakyat. Tapi, lain tujuan dia.

Rupanya, dia ada hati nak jadi Menteri Besar. Mungkin sebab itu dia masuk DAPigs. Kalau dia terus kekal dalam PKR, dah tentu - tentu dia takkan dapat peluang nak duduk jawatan tersebut.

Jika tadi, ada dah pihak yang mendedahkan, DAPigs pada ketika ini sedang mengatur rancangan untuk mengangkat calon Melayu dia jadi Menteri Besar di Selangor selepas PRU akan datang.

Dan diantara nama yang disebut - sebut ialah Si Aziz Bari yang sebelum ini pernah jadi ahli PKR. Dari kahabar angin yang diterima, Si Aziz Bari tu bakal bertanding dalam PRU akan datang.

Katanya, dia akan menjadi calon DAPigs dikawasan yang pada ketika ini disandang oleh Pesuruhjaya PAS Selangor. Itu diantara perancangan licik yang telah direncanakan oleh DAPigs.

Tapi, perkara tu bukan kali pertama kita dengar. Sebab di Pahang pun DAPigs ada susun perancangan yang sama. Tapi malangnya, perancangan yang diorang susun tu tak menjadi kenyataan.

Dari cerita dikalangan rakyat, akibat dari ke-GAGAL-an itu yang membuatkan ADUN Melayu DAPigs di Pahang tu telah diugut supaya tak merebut kerusi Pengerusi Negeri dengan Bangkai Ayam.

Kot kalau ye pun orang Melayu dalam DAPigs tu boleh jadi Menteri Besar, belum tentu lagi dia akan menjaga kepentingan orang Melayu. Kita tengok apa yang berlaku di Perak sebelum ni pun cukup la. Namanya wakil rakyat PAS, tapi hidung kena cucuk dengan DAPigs jugak!!!
PETALING JAYA: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) daripada parti DAP boleh dilantik menjadi Menteri Besar Selangor asalkan individu yang dipilih seorang yang berbangsa Melayu dan mendapat sokongan majoriti. 
Ahli Jawatankuasa DAP Selangor, Dr Abdul Aziz Bari berkata, ia disebabkan undang-undang tubuh negeri tidak melarang individu daripada parti lain untuk menjadi Menteri Besar. 
Bagaimanapun, Aziz menjelaskan, sekiranya ADUN Melayu itu tidak ada, berlakunya masalah majoriti dan pelbagai syarat lain tidak dapat dipenuhi, Sultan boleh melantik bukan Melayu sebagai Menteri Besar. 
“Yang pertamanya dia mesti majoriti, yang keduanya dia Melayu dan Islam. Kalau ini tidak ada, kalau Melayu dan Islam ini tidak ada majoriti sebagai contoh, bukan Melayu boleh dilantik Menteri Besar oleh Sultan. 
“Sultan yang berkuasa. Sultan boleh mempertimbangkan benda itu (pelantikan Menteri Besar). Tanggungjawab kepada Sultan untuk menimbangkan pelantikan Menteri Besar bukan Melayu untuk memastikan Menteri Besar seorang yang mempunyai majoriti disokong oleh sebahagian besar daripada ADUN. 

“Seluruh negeri Melayu begitu, sembilan negeri Melayu bukan di Selangor sahaja,” katanya ketika dihubungi FMT hari ini.
Categories: ,

1 ulasan:

  1. MEME KAWE AGOK LAMO DOH,DIA NI PROFESOR SERBA TAHU,BUKAN KATA MB,PM PUN DIA LAYAK

    BalasPadam

Baca cerita lanjut di http://semuthitam80.blogspot.com

Ruangan Komen ini terpaksa dimoderatekan kerana terdapat komen yang tidak berkaitan seperti 'Perkhidmatan Ghaib' yang ditawarkan oleh mereka yang cuba mengambil kesempatan.

Pembaca boleh meninggalkan komen asalkan ianya tidak melanggar Akta SKMM. Namun perlu diingatkan, sebarang komen yang ditinggalkan adalah tanggungjawab pembaca sendiri dan ianya tidak ada kaitan dengan admin blog ini.

Sekian, Terima Kasih.

SUPPORTED BY:

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lain - Lain Artikel

Disclaimer

Assalamualaikum. Kepada semua pengunjung yang dihormati.

Blog ini khusus menceritakan mengenai isu - isu semasa. Perjuangan utama adalah bagi menegakkan yang Hak dan menentang yang Batil.

Artikel dalam blog ini sekadar ingin meningkatkan paradigma dan memprokasikan minda pengunjung.

Maka adalah disarankan kepada pembaca yang dihormati agar menggunakan otak dan akal yang dianugerahkan Allah S.W.T sebaik yang mungkin.

Bahan - bahan didalam blog ini boleh diulang terbit oleh mana - mana pihak. Namun pemilik blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap penyalah-gunaan asal oleh orang lain untuk tujuan propaganda mereka.

Sekian, terima kasih.

Ping