Selasa, Mac 29, 2016

Miss P atau nama sebenarnya Phang Li Koon pemilik asal banglo di Jalan Pinhorn yang dibeli oleh Lim Guan Eng telah membuka rahsia yang selama ini cuba disembunyikan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang itu.

‘Kemunculan’ Miss P melalui akuan bersumpahnya yang dibacakan oleh Exco Rejim DAPigs Pulau Pinang menyebabkan orang ramai mula tertanya - tanya siapa Miss P ni yang sebenarnya? 

Apa pula kaitan 'Miss P' ni dengan Exco Rejim DAPigs Pulau Pinang tu dan apa kisah sebenar yang cuba disembunyikan di sebalik insiden berkaitan dengan Akuan Bersumpah tu.

Kisah banglo di Jalan Pinhorn, Miss P seumpama satu ketulan ais (tip of the iceberg) yang membongkar satu gambaran besar pentadbiran Setiausaha Agung DAP, Guan Eng di Pulau Pinang.

Malah skandal pembelian banglow mewah dengan harga dibawah harga pasaran itu juga turut membongkarkan kroni-kroni Guan Eng dan aktiviti bawah tanah yang cuba disembunyikan selama ini.

Akarnya di Dewan Perniagaan Cina Pulau Pinang (PCCC), di mana Tan Sri Dato’ Seri Tan Kok Ping berkuasa sebagai Presiden selama 12 tahun dan menyerahkan Datuk Seri Choot Ewe Seng pada tahun 2012, namun beliau (Kok Ping) dan Dato’ Loh Geok Beng dilantik sebagai Penasihat Eksekutif badan tersebut.

Dan turut dilaporkan, "Miss P" yang merupakan pemilik banglow mewah yang telah dibeli oleh Si Guan Eng tu juga merupakan salah seorang Ahli Jawatankuasa PCCC itu.

Pada tahun lepas, isteri Guan Eng sendiri telah dilantik PCCC sebagai Ketua Majlis Pembangunan, Pembinaan dan Pengurusan Hartanah badan itu, namun apabila berita itu menjadi kontoversi, Betty Chew menarik diri daripada mengangotai organisasi tersebut.

Satu-satunya isu yang paling menonjol di sebalik skandal banglo Jalan Pinhorn milik Miss P itu adalah rangkaiAn kroni Guan Eng. Ia bermula dari Tan Kok Ping, Penasihat Eksekutif PCCC sendiri.

Stop The Lies dalam artikelnya mendedahkan Tan Kok Ping merupakan Orang Kanan kepada taikun judi Sports Toto, Vincent Tan Di Pulau Pinang.

Tan Kok Ping juga tidak asing dengan kontroversi kerana beliau juga adalah ketua kumpulan kongsi gelap bawah tanah kumpulan “Pheh” (kumpulan merah) di Pulau Pinang.
“Kok Ping juga dikaitkan dengan beberapa kejadian yang dipertikaikan terutamanya yang pada tahun 2002 ketika beliau menjadi pengerusi eksekutif Magnum Corp Berhad 9syarikat judi) di mana beliau telah disoal siasat selama tiga jam oleh pihak polis di Bukit Aman berkaitan dengan surat palsu yang didakwa digunakan untuk mencapai kedudukannya dalam syarikat itu.
“Kenyataan beliau direkodkan oleh pasukan B yang diketuai oleh A. Thaiveegan daripada Jabatan Jenayah Komersial Polis Persekutuan.
“Apabila New Straits Times melaporkan berita itu, beliau telah menyaman akhbar itu tetapi beliau telah kalah saman itu apabila beliau gagal membuktikan kesnya terhadap NST,” lapor Stop The Lies. (Baca seterusnya...)
Hubungan baik Kok Ping dengan Guan Eng amat rapat apabila mewakili syarikat Berjaya Land (milik Vincent Tan) diluluskan membeli 57.3 ekar tanah dengan harga RM459 juta walaupun harga pasaran tanah sebenar untuk Penang Turf Club (Padang Lumba Kuda Penang) di Gergetown itu bernilai RM1.5 billion.
Categories: ,

0 comments:

Catat Ulasan

Baca cerita lanjut di http://semuthitam80.blogspot.com

SH mohon maaf kerana terpaksa me'moderate'kan ruangan komen ini kerana ada komen datang dari sumber yang tidak dapat dikenal pasti.

Komen la banyak mana yang korang nak komen. Bagi la pandangan korang mengenai isu yang dibangkitkan. Insya Allah SH akan approve semuanya. KECUALI yang jelas melanggar Akta SKMM.

Sekian, terima kasih.

SUPPORTED BY:

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lain - Lain Artikel

Disclaimer

Assalamualaikum. Kepada semua pengunjung yang dihormati.

Blog ini khusus menceritakan mengenai isu - isu semasa. Perjuangan utama adalah bagi menegakkan yang Hak dan menentang yang Batil.

Artikel dalam blog ini sekadar ingin meningkatkan paradigma dan memprokasikan minda pengunjung.

Maka adalah disarankan kepada pembaca yang dihormati agar menggunakan otak dan akal yang dianugerahkan Allah S.W.T sebaik yang mungkin.

Bahan - bahan didalam blog ini boleh diulang terbit oleh mana - mana pihak. Namun pemilik blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap penyalah-gunaan asal oleh orang lain untuk tujuan propaganda mereka.

Sekian, terima kasih.

Ping