Rabu, Disember 28, 2016

Hasrat Parti Amanah Negara (PAN) untuk bertanding 40 kerusi tradisi milik PKR dan PAS dalam pilihan raya umum akan datang menunjukkan sikap sebenar mereka, kata PAS.
"Mereka (Amanah), tetap mahu curi kerusi walaupun daripada sekutu mereka, PKR," kata Naib Presiden PAS Datuk Iskandar Samad pada sidang media di sini, Rabu.
Pada Selasa, Ketua Komunikasi PAN Khalid Samad berkata parti itu sedang mengintai kerusi yang secara tradisinya ditandingi oleh PKR dan PAS.

Bagaimanapun, parti itu bersedia untuk membenarkan PAS mengetuai kempen di Kelantan dan Terengganu jika mereka kembali ke pangkuan gabungan parti pembangkang. Tetapi Iskandar menegaskan bahawa situasi seperti itu tidak akan berlaku.

Ini kerana PAS telah memutuskan bahawa kerjasama politik tidak akan diwujudkan dengan bekas sekutunya DAP dan parti serpihan mereka, Amanah, yang merupakan sebahagian daripada gabungan baharu itu. Iskandar berkata ini juga tidak bermakna PAS akan bekerjasama dengan Umno.
"Majlis Syura telah memutuskan bahawa kita tidak akan bekerjasama dengan Umno. Ini jelas. Tiada kerjasama politik akan ditubuhkan dengan Umno," katanya.
Ditanya sama ada PAS terpaksa memilih antara Umno atau Pakatan Harapan jika mereka mendapat cukup kerusi di Selangor selepas pilihan raya umum, ahli Dewan Undangan Negeri Chempaka ini berkata perkara itu tidak sepatutnya dibangkitkan.
"Kita tunggu dan lihat. Pada tahun 2008, kita mempunyai peluang untuk bekerjasama dengan Umno tetapi kami pergi (ketika itu) kepada Pakatan Rakyat," katanya.
DAP dan PAS telah memenangi 15 kerusi pada Pilihan Raya Umum 2013, dengan PKR mendapat 13 kerusi dan Umno 12 kerusi. Terdahulu, PAS mengumumkan pelancaran kempen 'PAS Pilihanku' untuk menarik lebih ramai ahli baharu.

Iskandar berkata kempen itu akan bermula pada 1 Januari, tetapi Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang akan membuat pelancaran secara rasmi pada 21 Januari ini di Shah Alam.

Kempen ini bertujuan untuk meningkatkan 15 peratus keahlian di setiap negeri menjelang pilihan raya umum akan datang. Iskandar bagaimanapun menafikan kempen itu dilancarkan disebabkan oleh pengaruh penubuhan Amanah dan Parti Bersatu Pribumi Malaysia.
Categories: , ,

1 ulasan:

  1. Pan tak berani tanding di kerusi Dap sbb takut tak berdedak.

    BalasPadam

Baca cerita lanjut di http://semuthitam80.blogspot.com

Ruangan Komen ini terpaksa dimoderatekan kerana terdapat komen yang tidak berkaitan seperti 'Perkhidmatan Ghaib' yang ditawarkan oleh mereka yang cuba mengambil kesempatan.

Pembaca boleh meninggalkan komen asalkan ianya tidak melanggar Akta SKMM. Namun perlu diingatkan, sebarang komen yang ditinggalkan adalah tanggungjawab pembaca sendiri dan ianya tidak ada kaitan dengan admin blog ini.

Sekian, Terima Kasih.

SUPPORTED BY:

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lain - Lain Artikel

Disclaimer

Assalamualaikum. Kepada semua pengunjung yang dihormati.

Blog ini khusus menceritakan mengenai isu - isu semasa. Perjuangan utama adalah bagi menegakkan yang Hak dan menentang yang Batil.

Artikel dalam blog ini sekadar ingin meningkatkan paradigma dan memprokasikan minda pengunjung.

Maka adalah disarankan kepada pembaca yang dihormati agar menggunakan otak dan akal yang dianugerahkan Allah S.W.T sebaik yang mungkin.

Bahan - bahan didalam blog ini boleh diulang terbit oleh mana - mana pihak. Namun pemilik blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap penyalah-gunaan asal oleh orang lain untuk tujuan propaganda mereka.

Sekian, terima kasih.

Ping