Khamis, Januari 28, 2016

Seramai 11,274 daripada 109,304 pegawai dan anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) dikesan mengalami masalah obesiti, kata Pengarah Jabatan Pengurusan Bukit Aman Datuk Zulkifli Abdullah.

"Ia (mereka yang obesiti) melibatkan 1,401 pegawai dan 9,873 anggota PDRM di seluruh negara," katanya pada sidang media sempena pelancaran kem 'Trim and Fit 2016' di Pusat Latihan Polis, di Jalan Semarak, di Kuala Lumpur, hari ini.

Katanya, kem ini sudah lama dibincangkan di peringkat pengurusan dan ia akan dilaksanakan secara berperingkat bagi memastikan warga PDRM lebih berketerampilan, segak dan yakin, sama seperti badan beruniform lain.

"Maka untuk mengatasi masalah, kami mengambil langkah proaktif dengan memperkenalkan kem berkenaan bagi mengatasi masalah obes dalam kalangan PDRM," katanya.

Beliau berkata kem berkenaan bermula hari ini dan dijalankan selama 6 bulan sehingga Jun ini sebagai projek perintis PDRM yang melibatkan 35 peserta PDRM daripada pelbagai pangkat.

“Saya sendiri antara 35 peserta yang menyertai kem ini dan akan dipantau secara harian serta bulanan...acara harian kem ini melibatkan senaman di gimnasium selama sejam 5 kali seminggu manakala acara bulanan pula disusun mengikut bulan.

"Selain itu, acara yang bakal diadakan ialah aktiviti berkayak pada bulan depan, aktiviti zumbarobik pada April dan mendaki gunung pada bulan terakhir kem ini," katanya.

Zulkifli berkata jika kem itu berjaya selepas berakhirnya tempoh 6 bulan nanti, ia akan turut diperluaskan dalam kalangan warganya di seluruh negara yang turut bekerjasama dengan jabatan kesihatan di setiap negeri.

Pada 6 Januari lepas, PDRM melancarkan program 'Trim and Fit 2016' untuk warganya bagi memastikan tahap kesihatan pegawai dan anggotanya menjadi lebih baik.
Categories:

0 comments:

Catat Ulasan

Baca cerita lanjut di http://semuthitam80.blogspot.com

Ruangan Komen ini terpaksa dimoderatekan kerana terdapat komen yang tidak berkaitan seperti 'Perkhidmatan Ghaib' yang ditawarkan oleh mereka yang cuba mengambil kesempatan.

Pembaca boleh meninggalkan komen asalkan ianya tidak melanggar Akta SKMM. Namun perlu diingatkan, sebarang komen yang ditinggalkan adalah tanggungjawab pembaca sendiri dan ianya tidak ada kaitan dengan admin blog ini.

Sekian, Terima Kasih.

SUPPORTED BY:

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lain - Lain Artikel

Disclaimer

Assalamualaikum. Kepada semua pengunjung yang dihormati.

Blog ini khusus menceritakan mengenai isu - isu semasa. Perjuangan utama adalah bagi menegakkan yang Hak dan menentang yang Batil.

Artikel dalam blog ini sekadar ingin meningkatkan paradigma dan memprokasikan minda pengunjung.

Maka adalah disarankan kepada pembaca yang dihormati agar menggunakan otak dan akal yang dianugerahkan Allah S.W.T sebaik yang mungkin.

Bahan - bahan didalam blog ini boleh diulang terbit oleh mana - mana pihak. Namun pemilik blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap penyalah-gunaan asal oleh orang lain untuk tujuan propaganda mereka.

Sekian, terima kasih.

Ping