Khamis, Julai 14, 2016

Pengarah Pusat Penyelidikan PAS Dr Mohd Zuhdi Marzuki menyokong jika PAS mengambil langkah memutuskan hubungan dengan PKR, ia mengambil kira beberapa tindakan parti tersebut yang melanggar perjanjian kerjasama yang dipersetujui sebelum ini.

Namun, katanya beliau tidak berhak membuat keputusan tersebut kerana kuasa berada di bawah Majlis Syura Ulama PAS dan hanya boleh memberi sokongan terhadap cadangan tersebut.

“Perkara ini telah dicadangkan oleh Muslimat sewaktu Muktamar hari itu, dan segala cadangan itu akan dirumuskan oleh sekteriat Muktamar, baru lah akan dihantar kepada Majlis Syura Ulama untuk membuat keputusan.

“Kebiasaannya ia akan diberitahu dengan awal dan tidak mengambil masa yang lama untuk diserahkan kepada Majlis Syura Ulama, sekarang pun dah sebulan setengah daripada tarikh Muktamar, mereka masih sedang meneliti akan perkara itu,” katanya ketika dihubungi BNBBC.my portal.

Terdahulu, Dewan Muslimat PAS pada Muktamar parti yang Ke-56 baru-baru ini menerima usul mendesak parti Islam itu mengkaji semula hubungan tahaluf siyasi dengan PKR terutama pada pilihan raya umum akan datang.

Usul yang dikemukakan Dewan Muslimat PAS Kedah dan akan diserahkan kepada Majlis Syura Ulama PAS.

Mengulas lanjut, Zuhdi berkata beliau tidak mahu mempengaruhi keputusan yang dibuat Majlis Syura Ulama, namun sokongannya itu adalah berdasarkan beberapa bukti jelas yang menunjukkan PKR cuba meletakkan ‘benteng’ dengan parti Islam itu.

“Contoh dalam PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar memang satu pengkhianatan yang jelas yang dibuat oleh PKR.

“Di mana PKR secara jelas menyeru pengundi jangan undi PAS sedangkan kita ada pakatan politik. Ini bukti-bukti pengkhianatan yang memang sudah berlaku,” tambahnya
Categories: , ,

0 comments:

Catat Ulasan

Baca cerita lanjut di http://semuthitam80.blogspot.com

Ruangan Komen ini terpaksa dimoderatekan kerana terdapat komen yang tidak berkaitan seperti 'Perkhidmatan Ghaib' yang ditawarkan oleh mereka yang cuba mengambil kesempatan.

Pembaca boleh meninggalkan komen asalkan ianya tidak melanggar Akta SKMM. Namun perlu diingatkan, sebarang komen yang ditinggalkan adalah tanggungjawab pembaca sendiri dan ianya tidak ada kaitan dengan admin blog ini.

Sekian, Terima Kasih.

SUPPORTED BY:

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lain - Lain Artikel

Disclaimer

Assalamualaikum. Kepada semua pengunjung yang dihormati.

Blog ini khusus menceritakan mengenai isu - isu semasa. Perjuangan utama adalah bagi menegakkan yang Hak dan menentang yang Batil.

Artikel dalam blog ini sekadar ingin meningkatkan paradigma dan memprokasikan minda pengunjung.

Maka adalah disarankan kepada pembaca yang dihormati agar menggunakan otak dan akal yang dianugerahkan Allah S.W.T sebaik yang mungkin.

Bahan - bahan didalam blog ini boleh diulang terbit oleh mana - mana pihak. Namun pemilik blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap penyalah-gunaan asal oleh orang lain untuk tujuan propaganda mereka.

Sekian, terima kasih.

Ping