Selasa, Julai 11, 2017

Kalau dah namanya ahli DAPigs, mana mungkin dia boleh menerima sebarang kritikan atau kenyataan yang dibuat oleh pihak yang mempertahankan kesucian agama Islam di Malaysia ni.

Maka sebab itu PAS menempelak kritikan yang dibuat oleh Si Zaid Al-Araki ni terhadap JAKIM berhubung isu seorang wanita  yang menjadikan anjing sebagai binatang peliharaannya.

Timbalan Presiden PAS berkata, pemimpin baru DAPigs itu tidak sepatutnya mempertikai usaha pihak JAKIM sebagai badan yang mempunyai kuasa dalam mempertahan kesucian Islam.
“Kita tidak boleh pertikaikan kenyataan dan pandangan JAKIM sebab ia memang badan yang ditugaskan untuk (memperjuangkan agama) itu. Apa yang dikatakan itu betul dan memang dalam skop tanggungjawabnya
“Sepatutnya Zaid tidak komplen JAKIM, komplen orang yang melanggar peraturan tersebut. Saya fikir kenyataan dikeluarkan Jakim ialah kenyataan cukup ilmiah dan bukan emosi,” katanya kepada media di Kediaman Rasmi Menteri Besar Kelantan di JKR 10, semalam.
Sebelum ini video seorang wanita Islam yang memelihara anjing  bernama Bubu tular di media sosial dan mendapat kecaman daripada umum  kerana tindakan tersebut bertentangan dengan Islam.

Justeru, Ketua  Pengarah JAKIM, Tan Sri Othman Mustapha  dalam satu kenyataannya menyesali tindakan wanita tersebut kerana perbuatan itu  boleh dianggap boleh menimbulkan keresahan kepada umat Islam kerana bercanggah dengan pegangan mazhab dan adat di Malaysia.

Mengulas lanjut  perkara itu, Tuan Ibrahim berkata, sewajarnya penjelasan JAKIM diambil kira dari sudut positif dan ia sememangnya badan itu telah  memainkan peranan dalam menjelaskan isu tersebut kepada rakyat.
Categories: , ,

0 comments:

Catat Ulasan

Baca cerita lanjut di http://semuthitam80.blogspot.com

Ruangan Komen ini terpaksa dimoderatekan kerana terdapat komen yang tidak berkaitan seperti 'Perkhidmatan Ghaib' yang ditawarkan oleh mereka yang cuba mengambil kesempatan.

Pembaca boleh meninggalkan komen asalkan ianya tidak melanggar Akta SKMM. Namun perlu diingatkan, sebarang komen yang ditinggalkan adalah tanggungjawab pembaca sendiri dan ianya tidak ada kaitan dengan admin blog ini.

Sekian, Terima Kasih.

SUPPORTED BY:

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lain - Lain Artikel

Disclaimer

Assalamualaikum. Kepada semua pengunjung yang dihormati.

Blog ini khusus menceritakan mengenai isu - isu semasa. Perjuangan utama adalah bagi menegakkan yang Hak dan menentang yang Batil.

Artikel dalam blog ini sekadar ingin meningkatkan paradigma dan memprokasikan minda pengunjung.

Maka adalah disarankan kepada pembaca yang dihormati agar menggunakan otak dan akal yang dianugerahkan Allah S.W.T sebaik yang mungkin.

Bahan - bahan didalam blog ini boleh diulang terbit oleh mana - mana pihak. Namun pemilik blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap penyalah-gunaan asal oleh orang lain untuk tujuan propaganda mereka.

Sekian, terima kasih.

Ping