Jumaat, Ogos 04, 2017

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menggeledah rumah 10 orang suspek yang dipercayai melindungi kegiatan perlombongan bauksit secara haram di Kuantan.

Ia turut merampas beberapa dokuman termasuk penyata akaun bank suspek iaitu seorang pegawai kanan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (Kastam) dan sembilan penolong penguatkuasa Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Pahang.
"SPRM juga sudah menghantar permohonan bagi menyekat sebarang pengambilalihan harta mengikut Seksyen 37(1) Akta SPRM 2009," katanya dalam satu kenyataan semalam.
SPRM berkata menambah antara lokasi lain yang digeledah ialah Pejabat Pelabuhan Kuantan, Pejabat Kastam dan beberapa syarikat yang menyaksikan pelbagai dokumen termasuk dokumen eksport, komputer riba dan borang berkaitan kastam dirampas.
"Sehingga hari ini seramai 18 orang saksi yang terdiri daripada pemandu lori yang mengangkut bauksit haram, pengurus, penyelia syarikat dan kerani syarikat sudah diambil keterangan," kata SPRM.
SPRM memperoleh perintah tahanan reman selama seminggu bermula semalam terhadap sembilan kakitangan PTG yang berusia antara 29 hingga 59 tahun bagi membantu siasatan berhubung perlombongan bauksit haram.

Perintah reman itu dikeluarkan Majistret Tengku Eliana Tuan Kamaruzaman yang sebelum ini turut membenarkan pegawai kastam berusia 56 tahun dan berpangkat penolong pengarah itu direman sehingga 8 Ogos bagi membantu siasatan.

Semua suspek ditahan dalam operasi khas oleh SPRM selepas mendapati aktiviti perlombongan bauksit di Bukit Goh dan Bukit Sagu masih berjalan walaupun kerajaan telah mengenakan perintah moratorium sehingga 31 Disember ini.
Categories:

0 comments:

Catat Ulasan

Baca cerita lanjut di http://semuthitam80.blogspot.com

Ruangan Komen ini terpaksa dimoderatekan kerana terdapat komen yang tidak berkaitan seperti 'Perkhidmatan Ghaib' yang ditawarkan oleh mereka yang cuba mengambil kesempatan.

Pembaca boleh meninggalkan komen asalkan ianya tidak melanggar Akta SKMM. Namun perlu diingatkan, sebarang komen yang ditinggalkan adalah tanggungjawab pembaca sendiri dan ianya tidak ada kaitan dengan admin blog ini.

Sekian, Terima Kasih.

SUPPORTED BY:

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lain - Lain Artikel

Disclaimer

Assalamualaikum. Kepada semua pengunjung yang dihormati.

Blog ini khusus menceritakan mengenai isu - isu semasa. Perjuangan utama adalah bagi menegakkan yang Hak dan menentang yang Batil.

Artikel dalam blog ini sekadar ingin meningkatkan paradigma dan memprokasikan minda pengunjung.

Maka adalah disarankan kepada pembaca yang dihormati agar menggunakan otak dan akal yang dianugerahkan Allah S.W.T sebaik yang mungkin.

Bahan - bahan didalam blog ini boleh diulang terbit oleh mana - mana pihak. Namun pemilik blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap penyalah-gunaan asal oleh orang lain untuk tujuan propaganda mereka.

Sekian, terima kasih.

Ping