Selasa, Mei 01, 2018

Melihatkan kepada fitnah yang disebarkan oleh Rafizi Ramli dan pemimpin gabungan PKR, termasuk beberapa calon mereka yang gagal terhadap isu-isu yang timbul sepanjang hari penamaan calon baru-baru ini, perlu difahami sebaik-baiknya bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak melanggar sebarang peruntukan di dalam Perlembagaan Persekutuan.


Perkara 48 misalnya menyentuh dengan jelas kehilangan hak seseorang individu sebagai ahli parlimen yang terpakai sebelum dinamakan sebagai calon atau ketika dipilih sebagai calon.


Keadaan ini termasuk dalam isu pengisytiharan muflis, gagal serah penyatan belanja PRU lepas dan kesalahan jenayah. Kesalahan ini semua bercanggah dengan undang - undang yang termaktub di bawah Peraturan Pilihan Raya (Penjalanan Pilihan Raya) 1981.


Isu melibatkan Tian Chua mungkin dilihat ‘panas’ bagi kebanyakan pihak kerana pencalonan ditolak kerana saman berjumlah RM2,000 yang dikeluarkan Mahkamah Shah Alam.


Namun pengguguran itu berdasarkan aspek teknikal perundangan bagaimana penafsiran Perkara 48 dibuat, dalam keadaan kenyataan mahkamah itu menjadi perdekatan sama ada hukuman itu bersifat mengikat atau tidak mengikat.


Adalah penting bagi kesemua pihak agar memahami sebenar - benarnya peruntukan di dalam Perlembagaan Persekutuan dan bidang kuasa SPR itu sendiri sebelum memberi persepsi yang buruk dalam arah tuju pilihan raya Malaysia.
Categories:

0 comments:

Catat Ulasan

Baca cerita lanjut di http://semuthitam80.blogspot.com

Ruangan Komen ini terpaksa dimoderatekan kerana terdapat komen yang tidak berkaitan seperti 'Perkhidmatan Ghaib' yang ditawarkan oleh mereka yang cuba mengambil kesempatan.

Pembaca boleh meninggalkan komen asalkan ianya tidak melanggar Akta SKMM. Namun perlu diingatkan, sebarang komen yang ditinggalkan adalah tanggungjawab pembaca sendiri dan ianya tidak ada kaitan dengan admin blog ini.

Sekian, Terima Kasih.

SUPPORTED BY:

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lain - Lain Artikel

Disclaimer

Assalamualaikum. Kepada semua pengunjung yang dihormati.

Blog ini khusus menceritakan mengenai isu - isu semasa. Perjuangan utama adalah bagi menegakkan yang Hak dan menentang yang Batil.

Artikel dalam blog ini sekadar ingin meningkatkan paradigma dan memprokasikan minda pengunjung.

Maka adalah disarankan kepada pembaca yang dihormati agar menggunakan otak dan akal yang dianugerahkan Allah S.W.T sebaik yang mungkin.

Bahan - bahan didalam blog ini boleh diulang terbit oleh mana - mana pihak. Namun pemilik blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap penyalah-gunaan asal oleh orang lain untuk tujuan propaganda mereka.

Sekian, terima kasih.

Ping