Sabtu, Mac 12, 2016

"Persepsi masyarakat bahawa 'wanita cantik tak pandai memasak' sudah lama berlalu". Demikian kenyataan yang dikeluarkan oleh Chef Celebriti, Anis Nabilah Umaruddin.

Pemegang Diploma Professional Chef in Culinary Arts dari Food Institute of Malaysia itu berkata, masyarakat masa kini semakin sedar bahawa adalah tidak wajar untuk mengaitkan imej atau kecantikan seseorang wanita dengan kerja-kerja dapur.
"Sekarang ni lawa atau tak semua dah masuk dapur. Jadi persepsi itu sudah bertukar, terutama di kalangan wanita muda.
"Memasak sekarang sudah jadi satu gaya hidup dan hobi. Semua wanita begitu teruja untuk memasak, sama ada untuk diri sendiri, kawan-kawan atau untuk ahli keluarga," katanya kepada mStar Online.
Lebih senang dikenali dengan nama Anis yang berusia 30 tahun ini merupakan diantara calon kategori Chef Selebriti Pilihan Online menerusi Anugerah Pilihan Online 2016 (APO 2016).

Mula popular menerusi rancangan realiti TV adik-beradik 'The Dream Sisters', Anis berkata apabila seseorang wanita itu masuk ke dapur, secara automatik mereka akan memberi tumpuan penuh terhadap kerja-kerja dapur dan hasil masakan akan menjadi keutamaan.

Justeru katanya, sejauh mana pun seseorang wanita itu mementingkan kecantikan, apabila menjejakkan kaki ke dapur elemen itu akan ditolak ke tepi untuk seketika.
"Kalau anda tengok 'show' saya di televisyen memanglah saya nampak cantik sebab ia adalah kehendak produksi. Tapi bila saya memasak di rumah, saya seperti orang lain juga. Mungkin saya lebih comot daripada anda," katanya sambil ketawa.
Anis yang juga turut menyatakan bahawa beliau gemar mencuba pelbagai jenis makanan berkata, beliau tidak mempunyai sebarang rahsia yang tertentu untuk mengekalkan bentuk badan.
"Saya hanya bersenam, tak makan coklat dan kurangkan gula. Bukan untuk jaga berat badan atau untuk saiz badan, tapi untuk kesihatan. Saya tak mahu ada masalah kesihatan di kemudian hari," katanya yang gemar makan masak lemak daging salai.
Mengenai saingannya dalam APO 2016, Anis berkata, beliau tidak pernah melihat mana-mana chef sebagai pesaing, namun berterima kasih kepada peminat yang telah mengundinya.
Categories:

0 comments:

Catat Ulasan

Baca cerita lanjut di http://semuthitam80.blogspot.com

SH mohon maaf kerana terpaksa me'moderate'kan ruangan komen ini kerana ada komen datang dari sumber yang tidak dapat dikenal pasti.

Komen la banyak mana yang korang nak komen. Bagi la pandangan korang mengenai isu yang dibangkitkan. Insya Allah SH akan approve semuanya. KECUALI yang jelas melanggar Akta SKMM.

Sekian, terima kasih.

SUPPORTED BY:

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lain - Lain Artikel

Disclaimer

Assalamualaikum. Kepada semua pengunjung yang dihormati.

Blog ini khusus menceritakan mengenai isu - isu semasa. Perjuangan utama adalah bagi menegakkan yang Hak dan menentang yang Batil.

Artikel dalam blog ini sekadar ingin meningkatkan paradigma dan memprokasikan minda pengunjung.

Maka adalah disarankan kepada pembaca yang dihormati agar menggunakan otak dan akal yang dianugerahkan Allah S.W.T sebaik yang mungkin.

Bahan - bahan didalam blog ini boleh diulang terbit oleh mana - mana pihak. Namun pemilik blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap penyalah-gunaan asal oleh orang lain untuk tujuan propaganda mereka.

Sekian, terima kasih.

Ping