Rabu, Mac 22, 2017

Penasihat DAPigs, Lim Kit Siang tidak bersetuju dengan pandangan Tun Mahathir yang mahu Pakatan menjadikan Barisan Nasional (BN) sebagai 'acuan' sekiranya mahu memenangi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Menyangkal kenyataan Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) itu, Ahli Pahlimen Gelang Patah itu sebaliknya berkata, setiap gabungan perlu mempunyai konsensus dan perkara itu tidak diamalkan oleh BN kini.

Beliau merujuk kepada pengumuman Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang berkata kerajaan sendiri akan membentangkan Rang Undang-undang Persendirian bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau Akta 355. 
"Tapi nampaknya BN sudah tukar karakter apabila Zahid umumkan bahawa kerajaan akan ambil alih rang undang-undang yang dikemukakan oleh (Datuk Seri) Hadi (Awang), pemimpin dan menteri dari parti lain (komponen) kata mereka tidak tahu. 
"Dan apa ertinya? Adakah BN sudah tukar karakter daripada satu polisi di mana semua parti perlu bersetuju pada dasar dan keputusan? Atau sudah menjadi polisi yang berasaskan hegemoni?," katanya dalam sidang media sebentar tadi.
Baru-baru ini Tun Dr Mahathir berkata gabungan Pakatan dikalangan parti pembangkang perlu mengikut cara BN sekiranya mahu menang pada Pilihan Raya Umum ke - 14 nanti.

Mantan Perdana Menteri itu berkata, rahsia kemenangan BN adalah kekuatan sebagai sebuah gabungan, tidak ada perpecahan dalam parti komponen walaupun ada kala terdapat perbezaan pendapat.

Ahli Parlimen Seremban yang juga Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Anthony Loke pula berkata, tidak timbul soal PH perlu mengikut acuan BN, malah beliau menyangkal gabungan yang kini disertai empat parti komponen itu banyak bertelingkah.
"Tidak timbul soal kita terlalu banyak pertelingkahan dan sebagainya tetapi memang dalam PH kita buat keputusan dengan perbincangan dan kita harap selepas kita membentuk kerjasama dengan PPBM semangat ini akan diteruskan 
"Tidak timbul kita ikut acuan BN dalam budaya politik PH memang sudah bentuk budaya itu," kata Loke.
Namun hakikatnya, kepincangan dikalangan kepimpinan Pakatan Haprak tu sendiri sedang berkecamuk pada ketika ini ekoran dilanda pelbagai krisis dalaman yang masih GAGAL diselesaikan.

Pokok pangkalnya, kenyataan yang dibuat oleh pemimpin DAPigs itu membuktikan bahawa mereka masih cuba untuk mendominasi hala tuju dalam Pakatan dan menjadi 'Abang Besar' dalam gabungan itu. Mana boleh orang lain suka - suka je bagi arahan kepada DAPigs!!!
Categories: ,

0 comments:

Catat Ulasan

Baca cerita lanjut di http://semuthitam80.blogspot.com

Ruangan Komen ini terpaksa dimoderatekan kerana terdapat komen yang tidak berkaitan seperti 'Perkhidmatan Ghaib' yang ditawarkan oleh mereka yang cuba mengambil kesempatan.

Pembaca boleh meninggalkan komen asalkan ianya tidak melanggar Akta SKMM. Namun perlu diingatkan, sebarang komen yang ditinggalkan adalah tanggungjawab pembaca sendiri dan ianya tidak ada kaitan dengan admin blog ini.

Sekian, Terima Kasih.

SUPPORTED BY:

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lain - Lain Artikel

Disclaimer

Assalamualaikum. Kepada semua pengunjung yang dihormati.

Blog ini khusus menceritakan mengenai isu - isu semasa. Perjuangan utama adalah bagi menegakkan yang Hak dan menentang yang Batil.

Artikel dalam blog ini sekadar ingin meningkatkan paradigma dan memprokasikan minda pengunjung.

Maka adalah disarankan kepada pembaca yang dihormati agar menggunakan otak dan akal yang dianugerahkan Allah S.W.T sebaik yang mungkin.

Bahan - bahan didalam blog ini boleh diulang terbit oleh mana - mana pihak. Namun pemilik blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap penyalah-gunaan asal oleh orang lain untuk tujuan propaganda mereka.

Sekian, terima kasih.

Ping