Ahad, Mei 28, 2017

Tindakan Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng didakwa ‘membayar’ RM50,000 kepada sekumpulan warga China untuk menimbulkan kekecohan di hadapan premis Monspace di Bukit Jalil, Kuala Lumpur perlu disiasat segera.

Ketua Biro Pemantauan Salah Guna Kuasa & Hal Ehwal Cina, Pertubuhan Minda dan Sosial Prihatin, Tan Chee Chong berkata, pihak polis perlu menyiasat segera pengakuan salah seorang peserta yang menerima habuan itu yang kini tular di media sosial.
“Pada 22 Mei lalu saya terbaca satu artikel bertajuk Chinese National Arrive To Demand Action Against Monspace dan selepas artikel tersebut disiarkan di sebelah petang sebuah video (disyaki 19 peserta) memegang duit dengan bersorak gembira dalam bas dengan suara ‘kami diberi duit’.
“Kita ada bukti, dalam Facebook semua boleh nampak dalam video, ini bukan fitnah, di mana mereka kata ‘terima kasih kepada YB Lim Lip Eng bawa 19 orang pergi kacau (demo), lepas kacau dapat RM50,000,” katanya pada sidang media di luar pekarangan Ibu Pejabat Daerah (IPD) Petaling Jaya di sini hari ini.
Awal bulan ini, seramai 19 warga China membuat laporan polis terhadap MonSpace kerana didakwa menipu mereka untuk melabur dalam skim wang menjamin pulangan besar namun tidak menjadi kenyataan.

Ia berikutan penyebaran berita bahawa MonSpace telah disenaraikan dalam oleh Bank Negara Malaysia (BNM) Financial Alert Pengguna Bank Negara Malaysia.

BNM berkata, senarai itu terdiri daripada 291 syarikat dan laman web yang telah tidak diberi kebenaran atau kelulusan di bawah undang-undang dan peraturan yang berkaitan yang ditadbir olehnya.

Mengulas lanjut, Chee Chong turut mempersoalkan tindakan 19 warga China terbabit yang menggunakan khidmat dua pemimpin DAP iaitu Lip Eng dan bekas Adun Pandamaran, Ronnie Liu tentang pelaburan mereka.
“Ada pihak ketiga cuba merosakkan nama baik Monspace. Kenapa 19 peserta tidak melaporkan masalah mereka di Kedutaan Malaysia di China dan Kedutaan China di Malaysia?” soalnya.
Chee Chong turut mempersoalkan tindakan Lip Eng yang membawa 19 warga China itu berhimpun di hadapan premis MonSpace sedang beliau boleh membuat laporan salah laku itu di China.
Categories: ,

0 comments:

Catat Ulasan

Baca cerita lanjut di http://semuthitam80.blogspot.com

Ruangan Komen ini terpaksa dimoderatekan kerana terdapat komen yang tidak berkaitan seperti 'Perkhidmatan Ghaib' yang ditawarkan oleh mereka yang cuba mengambil kesempatan.

Pembaca boleh meninggalkan komen asalkan ianya tidak melanggar Akta SKMM. Namun perlu diingatkan, sebarang komen yang ditinggalkan adalah tanggungjawab pembaca sendiri dan ianya tidak ada kaitan dengan admin blog ini.

Sekian, Terima Kasih.

SUPPORTED BY:

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lain - Lain Artikel

Disclaimer

Assalamualaikum. Kepada semua pengunjung yang dihormati.

Blog ini khusus menceritakan mengenai isu - isu semasa. Perjuangan utama adalah bagi menegakkan yang Hak dan menentang yang Batil.

Artikel dalam blog ini sekadar ingin meningkatkan paradigma dan memprokasikan minda pengunjung.

Maka adalah disarankan kepada pembaca yang dihormati agar menggunakan otak dan akal yang dianugerahkan Allah S.W.T sebaik yang mungkin.

Bahan - bahan didalam blog ini boleh diulang terbit oleh mana - mana pihak. Namun pemilik blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap penyalah-gunaan asal oleh orang lain untuk tujuan propaganda mereka.

Sekian, terima kasih.

Ping