Sabtu, Jun 24, 2017

Peguam dan aktivis DAPigs hari ini mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret atas tuduhan menghalang seorang pegawai JAWI ketika menyerbu sebuah program melibatkan transgender tahun lalu. 

Siti Kasim a.k.a Mak Lampir DAPigs ini dituduh menghalang pegawai Siti Nor Jihan Saleh @ Md Ghazali daripada menjalankan tugasnya pada 3 April, 2016 di Hotel Renaissance di sini.

Dalam kenyataannya pagi ini, aktivis Pro agenda DAPigs itu berkata bahawa dia akan tetap meneruskan perjuangannya untuk membela golongan transgender serta LGBT di Malaysia ini. 

Malah dia juga membidas tindakan menyerbu majlis makan malam amal untuk memungut derma bagi membantu golongan tersebut dengan mendakwa pegawai awam mesti mematuhi peraturan dan prosedur. 
“Sebuah makan malam tertutup diserbu oleh pegawai agama tidak boleh dikecualikan daripada (peraturan) ini. Tiada siapa mengatasi undang-undang,” katanya. Siti Kasim dituduh di bawah Seksyen 186 Kanun Keseksaan yang boleh membawa hukuman penjara sehingga 2 tahun dan denda RM10,000.
Hakim Ahmad Solihin Abd Wahab menetapkan ikat jamin RM3,000 dan 22 Ogos untuk sebutan kes. Mak Lampir DAPigs itu diwakili peguam Roger Chan dan Rajsurian Pillai sementara Siti Hajar Mohd Ashif ialah pendakwaraya. 

Tahun lalu, klip video Si Mak Lampir DAPigs itu memarahi beberapa pegawai Jawi menjadi tular, disusuli dengan siasatan terhadapnya atas tuduhan menghalang pegawai awam tersebut.

Susulan itu, Si Mak Lampir yang menerima didikan Chauvanist DAPigs itu telah memfailkan saman terhadap pihak Kerajaan serta JAWI diatas penangkapan yang dibuat ke atas dirinya.

Pada 13 Jun, Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan Si Mak Lampir DAPigs itu untuk mengarahkan Kerajaan menamakan pegawai Jawi yang terlibat dalam serbuan tahun lalu, supaya boleh mengambil tindakan saman tersebut.
Categories: ,

0 comments:

Catat Ulasan

Baca cerita lanjut di http://semuthitam80.blogspot.com

Ruangan Komen ini terpaksa dimoderatekan kerana terdapat komen yang tidak berkaitan seperti 'Perkhidmatan Ghaib' yang ditawarkan oleh mereka yang cuba mengambil kesempatan.

Pembaca boleh meninggalkan komen asalkan ianya tidak melanggar Akta SKMM. Namun perlu diingatkan, sebarang komen yang ditinggalkan adalah tanggungjawab pembaca sendiri dan ianya tidak ada kaitan dengan admin blog ini.

Sekian, Terima Kasih.

SUPPORTED BY:

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lain - Lain Artikel

Disclaimer

Assalamualaikum. Kepada semua pengunjung yang dihormati.

Blog ini khusus menceritakan mengenai isu - isu semasa. Perjuangan utama adalah bagi menegakkan yang Hak dan menentang yang Batil.

Artikel dalam blog ini sekadar ingin meningkatkan paradigma dan memprokasikan minda pengunjung.

Maka adalah disarankan kepada pembaca yang dihormati agar menggunakan otak dan akal yang dianugerahkan Allah S.W.T sebaik yang mungkin.

Bahan - bahan didalam blog ini boleh diulang terbit oleh mana - mana pihak. Namun pemilik blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap penyalah-gunaan asal oleh orang lain untuk tujuan propaganda mereka.

Sekian, terima kasih.

Ping